Metall rasar om Mullers miljoner

2011-07-08 06:48  
Stefan Löfvén, ordförande i IF Metall Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix

Saab Automobiles arvoden till Spyker i Holland får metallbasen Stefan Löfven att se rött. "Saab måste förklara sig", dundrar Löfven.

Saab Automobile fortsätter att mörka vilka som delat på de 40 miljoner kronor som betalats ut i ”management fee” till personer inom Spyker-sfären.

- Det är ersättning för arbete som lagts ned på att få igång Saab, säger Saabs Automobiles presschef Erik Geers.

Men han vill inte säga vilka som fått pengarna.

Den hemliga miljonrullningen gör Metallbasen Stefan Löfven upprörd.

- Facket har inte godkänt detta och styrelsen inom Saab Automobile har inte fattat något beslut om att betala ut 40 miljoner kronor till Spyker,  säger Stefan Löfven till Dagens Industri.

Han kräver nu att Saab Automobile redogör för varför pengarna betalats ut och vilka som fått pengarna och vem som har beslutat att genomföra utbetalningen.

Transaktionen finns som en not i Saab Automobiles årsredovisning, som lämnades in till Bolagsverket i Sundsvall tidigare i veckan.

Där finns också uppgifter om att förre vd Jan Åke Jonsson och nuvarande vd:n Victor Muller fått bonusar i miljonklassen.

Också dessa bonusar har kritiserats med tanke på att Saab Automobile förra året gick med 3 miljarder kronor i förlust.

Nu rapporterar DN Ekonomi om ytterligare miljonrullningar från Saab till Victor Muller.

Mellan åren 2007 och 2009 ökade Victor Mullers lön i förlustbolaget Spyker Cars i Nederländerna från 1,7 miljoner kronor till 2,2 miljoner.

Efter att Spyker tagit över Saab höjdes lönen till 5,5 miljoner kronor. Därutöver fick Muller en bonus på 4,6 miljoner kronor, skriver DN.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Saab Automobile

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt