Mercedes visar nya elbilen EQ

2016-09-29 14:50  

Mercedes Benz ska de kommande åren lansera tio nya elbilar under det nya varumärket EQ. En stor SUV i kupéutförande som presenteras på bilmässan i Paris är nära produktion. Med två elmotorer klarar den 500 km på en laddning.

Generation EQ blir en storsatsning på helt eldrivna bilar baserad på moduler för att anpassa motoreffekt och batterikapacitet för olika stora bilmodeller.

I den stora SUV som presenteras finns två elmotorer med en sammanlagd effekt på 300 kW. Med vridmomentet 700 Nm accelererar bilen till 100 km/h på mindre än fem sekunder.

Batteriet kommer från dotterbolaget Deutsche Accumotive och byggs i moduler. För den stora SUVen blir det ett batteri med kapaciteten 70 kWh.

Bilen kommer förberedd för laddning antingen via sladd i hemmet eller induktionsladdning över en laddplatta. Laddkapaciteten kommer att öka jämfört med dagens system tack vare tekniken Combined Chargin System (CCS). Denna europeiska standard tillåter snabbladdning med sex gånger så hög kapacitet som idag, upp till 300 kW. Det gör det möjligt att ladda för en körsträcka på 100 km på fem minuter.

Bland andra finesser i bilen märks tryckkänsliga kontroller integrerade i två av rattens tre ekrar. En 24 tums högupplöst bredbildsskärm visar all nödvändig information som vanliga mätinstrument plus kartfunktion för navigering. Föraren kan dessutom välja hur mycket information som ska visas på skärmen för att inte bli distraherad vid färden. Högupplösta skärmar finns dessutom i ryggstöden på framstolarna för användning av baksätespassagerarna.

I fronten på EQ-bilarna finns en grill som kallas Black Panel med en upplyst Mercedesstjärna och andra belysningar. Med blå lysdioder skapas en bild av den klassiska kylargrillen hos en Mercedes.

Förarassistansteknik och kommunikation mellan fordon liksom information om bästa körstil för att nå destination och ny laddstation ingår i utrustningen.

2025 räknar Daimler med att 15 – 25 procent av de bilar som säljs är eldrivna.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt