Mercedes snålast bland tungviktarna

2008-09-01 08:37  
Lastbilen Mercedes Actros är snålast av dem alla, enligt Guinness rekordbok.

Världens snålaste tunga lastbil, Mercedes Actros med en totalvikt på 40 ton, drar exakt 1,944 liter diesel per mil enligt Guinness rekordbok.

Rekordet slogs under idealiska förhållanden på en testbana i Nardo i södra Italien under försommaren, under överinseende av kontrollanter från konsultföretaget Dekra.

– Avsikten är att visa vad vi kan åstadkomma med vår bästa lastbil, skriver Mercedes i ett pressmeddelande från evenemanget.

Det 40 ton tunga ekipaget (varav drygt 25 ton last) körde exakt 12 728,94 kilometer under de sju dygn som testet genomfördes. Genomsnittsfarten var 80 km/h, och koldioxidutsläppet 820g/km.

Räknat i bränsleförbrukning per tonkilometer (tkm) var Mercedeslastbilen nere i 0,8 liter/100 tkm. I en personbil som väger ett ton motsvarar det en förbrukning av 0,8 dl diesel per mil, och ett CO2-utsläpp på 20,5 g/km…

Under normal körning utanför testbanan ökade förbrukningen på testekipaget till mellan 3 och 3,5 l/mil.

Proven i Nardo visar att det stora problemet när det gäller bränsleförbrukning är trafikrytmen, skriver Mercedes. En tung lastbil som tvingas stanna två gånger per kilometer förbrukar tre gånger så mycket bränsle jämfört med en som håller jämn hastighet.

Andra stora faktorer som påverkar bränsleförbrukningen är aerodynamisk utrustning (vindavvisare), lufttryck i däcken och en förutseende körstil.

Nu är frågan om de svenska lastbilstillverkarna vill ta upp handsken. Vem är snålast?

Eddie Pröckl

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt