Fordon

Mercedes säkrar storkund för ellastbilen som klarar 50 mil

Bildtext: Tre LFP-batterier ger lastbilen en kapacitet på 600 kWh. Foto: Mercedes-Benz
Bildtext: Tre LFP-batterier ger lastbilen en kapacitet på 600 kWh. Foto: Mercedes-Benz

Batterierna tar E-Actros Longhaul 50 mil. Nu har Mercedes-Benz Trucks fått ett tyskt logistikföretag att välja ellastbilen.

Publicerad

Prototypen av den 40 ton tunga ellastbilen visades upp redan 2022, och senare i år ska E-Actros Longhaul genomgå inledande tester på allmän väg.

Nu är dessutom en av de viktiga storkunderna säkrade.   

Mercedes-Benz har undertecknat en avsiktsförklaring om att förse det tyska logistikföretaget Hegelmann Group med 50 exemplar av den nya ellastbilen. Leveranserna ska inledas 2024. Det skriver Interesting Engineering

– För att göra framtida transporter hållbara och utsläppsfria så behöver vi många starka partners vid vår sida. Därför är vi väldigt nöjda över den här överenskommelsen, och med tilltron hos Hegelmann Group för Mercedes-Benz Trucks som varumärke, säger Stina Fagerman, sälj- och marknadschef på Mercedes-Benz Trucks i ett uttalande. 

Lastbilen förväntas få tre litiumjärnfosfat-batterier, och de så kallade LFP-batterierna ska tillsammans ge E-Actros Longhaul en batterikapacitet om 600 kWh. Det översätts enligt Mercedes till en räckvidd på 50 mil. 

Tre motorer levererar upp till 804 hästkrafter. Lastbilen stödjer också den kommande laddstandarden MCS (Megawatt Charging System) – och med just en kapacitet på 1 MW ska batteripacket kunna laddas från 20 till 80 procent på mindre än en halvtimme.

Enligt tillverkaren ska E-Actros Longhaul vara god för 120 000 mil.