Mercedes nya satsning – drönarleveranser

2017-12-05 10:53  
Mercedes satsar på dönare. Foto: Daimler AG - Product Communicati

Drönarleveranser är närmare än vad du tror. Det meddelar Mercedes som precis avslutat ett pilotprojekt i Schweiz. Där har man levererat ut allt från kaffe till mobiltelefoner med hjälp av bil och drönare.

Flygande leveranser låter superbt. Enkelt och utan risk att fastna i trafik. Just detta har Mercedes testat i skarpt läge i Zürich.

I försöket, som pågick i elva dagar, samarbetade biltillverkaren med en nätbutik där kunder hade möjligheten att välja ”airmail deals” som leverans.

De köpta varorna packades och flögs sedan med automatiska drönare till utplacerade skåpbilar – med landningsplats på taket. Bilarna stod på upp till 17 km från varulagret och de körde sedan den sista biten fram till slutkund. Inte ett enda fel skedde, vilket i Postnord-kristider måste sägas vara en bedrift.

Läs mer:

Läs mer: Filmen visar det kaos som en drönare skapade på Gatwick

Det här är inte första gången som Mercedes är och tallar på drönarleveranser. Tidigare har de visat upp ett koncept de kallade ”Vision Van” där en leveransbil kunde skicka ut drönare som flög den sista biten till kunden. Den visionen begränsas dock av att det kräver en form av infrastruktur där varje slutkund har en egen landningsplats.

Men varför satsa på drönarleveranser?

Mercedes säger att de nu ska satsa motsvarande fem miljarder kronor på att utveckla drönarteknik. Detta som ett led i sin strategi att gå från att bara sälja transportbilar – till att vara en leverantör av kompletta transportlösningar.

Det drönarna bidrar med är att de kan minska energiåtgången i distributionskedjan. Detta samt minskad miljöpåverkan, kostnader och trängsel i stadstrafik.

Den tyska tillverkaren avslöjar ännu så länge inte när de kommer att göra kommersiell verklighet av sitt drönar-koncept. Men nu har de visat att det faktiskt fungerar.

Felix Björklund

Mer om: Mercedes Drönare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt