Fordon

Mercedes har gömt 9 000 nya bilar på ett flygfält

Runt 9 000 Mercedes-suv:ar står uppradade på ett flygfält i Tyskland. Foto: Mohssen Assanimoghaddam
Runt 9 000 Mercedes-suv:ar står uppradade på ett flygfält i Tyskland. Foto: Mohssen Assanimoghaddam

Tusentals sprillans nya stadsjeepar är strandsatta på en nedlagd flygplats. Orsaken tros vara leveransproblem och tillverkningsfel.

Publicerad

På en knappt 2,5 kilometer lång landningsbana på den nedlagda flygplatsen Ahlhorn utanför tyska Bremen står rad efter rad av nya, dyra stadsjeepar uppställda.

Det är runt 9 000 bilar varav de flesta verkar vara av modellen Mercedes GLE, som har ett svenskt instegspris på runt 600 000 kronor. Bilarna har tillverkats i Daimlers fabrik i Alabama för den europeiska marknaden, men har inte kunnat levereras till bolagets kunder. Det rapporterar Bloomberg.

Orsaken ska enligt Daimler gå att spåra till en stor uppgång i produktionen i samband med att den nya fjärde generationen av modellen börjat säljas på flera marknader. Detta har i sin tur orsakat fördröjningar i distributionen.

Flera tyska medier uppger dock att många av bilarna har mindre defekter som måste åtgärdas. Det ska röra sig om problem med säten och kofångare som måste justeras innan bilarna kan levereras. Daimler har dock inte bekräftat de uppgifterna.

”Helt normalt förfarande”

Bolagets nytillträdde vd, svensken Ola Källenius, har tidigare sagt att det funnits problem med tillverkningen av den nya versionen av GLE. Orsaken som då uppgavs var problem med en amerikansk underleverantör.

Daimler har haft ett tufft år med fyra vinstvarningar, senast i juli. Bilderna på de tusentals stadsjeeparna har väckt stor uppmärksamhet på nätet de senaste dagarna och har förmodligen inte gjort läget bättre. Daimler själva menar dock att allt i sin ordning och att de ofta förvarar bilar på flygplatsen i väntan på leverans.

”Det är helt normalt förfarande att tillfälligt lagra fordon”, säger en talesperson för bolaget i ett mejl till Bloomberg.

Att lagra bilar på flygplatser är inte heller något unikt. Det har bland annat Volkswagengruppen gjort i omgångar när många bilar återkallades under dieselskandalen.

I klippet nedan kan du se en drönarfilm från flygplatsen från Radio Bremen.