Mer jobb än vanligt för svenska isbrytarna

2021-05-19 09:44  
Isbrytaren Oden. Foto: Foto: Pontus Lundahl/TT

När statsisbrytaren Ale i måndags var sist ut med att kliva av årets isbrytarsäsong kunde Sjöfartsverket konstatera att säsongen inneburit mer jobb än vanligt för landets isbrytarflotta.

Totalt genomförde Sjöfartsverket 617 assistansuppdrag, jämfört med 132 förra vintern. Utöver att underlätta för handelssjöfarten i Bottenviken, där isen oftast ligger väldigt tjock, har de så kallade statsisbrytarna dessutom genomfört uppdrag i Gävlebukten, Göta Älv, Vänern och Mälaren.

– Det är alltid svårt att förutse en rejäl isvinter. Vi behöver backa bandet hela vägen tillbaka till 2018 för att se en minst lika stor isutbredning som under årets säsong, säger Anders Dahl, isbrytarchef på Sjöfartsverket.

Läs mer: Aker Arctic designar svenska isbrytare – har gjort fartyg som kan bryta i sidled

Men ur meteorologisk synvinkel har Sverige haft en normal vinter, och att isbrytningen pågår en bra bit in i maj är inte heller ovanligt.

– Det handlar mycket om hur vindar och väder beter sig. En ostadig period med mycket blåst påkallar i regel behovet av vår närvaro, säger Anders Dahl.

Mer om: Isbrytare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt