...men pengarna för att rädda fordonsindustrin dröjer

2009-01-13 23:00  

Undsättningslånen till fordonsindust-rin dröjer. Det finns fortfarande ingen som kan betala ut pengarna.

Hittills har bara ett dussin företag sökt hjälp från staten.

Enligt Svensk Industriförening (Sinf) - som skrivit till finansdepartementet och klagat över handläggningen - beror det på att industrin inte vet hur och var man ska ansöka om pengarna.

- Om den här processen går för långsamt kan den visa sig vara meningslös, tillägger vd Svenåke Berglie.

Under tiden söker många under-leverantörer lån från statliga Almis lånefond för att klara sitt kassaflöde. Under hösten lånade Almi ut 50 procent mer än vid samma tidpunkt förra året.

Rusningen efter kapital var så stor att regeringen tvingades förstärka Almis lånefond med 2 miljarder kronor strax före årsskiftet. Jonas Hållén

- Regeringen har inte tänkt till ett förbannat dugg på hur det här ska fungera, säger Svenåke Berglie, vd för underleverantörernas organisation FKG.

Den 12 december föreslog regeringen att staten skulle stödja fordonsindustrin med bland annat ett nödlån till de företag som befinner sig i akut ekonomisk kris.

Förslaget klubbades snabbt igenom i finansutskottet och riksdagen, men den 19 december gick riksdagsledamöterna på julledighet fram till 13 januari. Nästan en månad efter att lånet beslutades har alltså ingenting hänt.

Det är fortfarande inte klart vilken myndighet som ska handlägga ansökningarna eller hur lång tid det kan ta innan företagen får sina pengar.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt