Mazda vill stoppa ner alger i tanken

2018-11-01 16:12  

Förbränningsmotorer har långt kvar till sin pensionsålder. Det menar Mazda – och nu satsar biltillverkaren på alger som en ny källa till biobränsle.

Esso stoppade ”en tiger i tanken” – Mazda vill stoppa ned alger. Och det här är intressant, för till skillnad från många andra biltillverkare i elektrifieringens tidsålder så fortsätter den japanska tillverkaren att satsa på förbränningsmotorer.

Och en av de saker som ska hålla dessa motorer vid liv är biobränslen tillverkade på alger.

Som en del i sin hållbarhetsstrategi ”Sustainable Zoom-Zoom” 2030 har Mazda sagt att man ska minska sitt koldioxidutsläpp ”well-to-wheel” med 50 procent till 2030, detta räknat från 2010. År 2050 ska man ha fått bort 90 procent av utsläppen.

Läs mer: Tillverkade batteri av alger – nu gör de ett pappersbatteri

I strategin framgår det att tillverkaren räknar med att förbränningsmotorer, ofta i kombination med någon form av elektrifiering, kommer finnas med i runt 95 procent av alla nytillverkade bilar 2030. Därtill anger Mazda att de tror att flytande bränsle kommer vara dominerande i bilbranschen fram till ”åtminstone 2040”.

För att göra ett avtryck i koldioxidutsläppen är bränslen avgörande. I ett samarbetsprojekt med universitetet i Hiroshima samt Tokyos tekniska institut håller man på att utveckla biobränslen baserat på mikroalger. Och Mazda anser att forskning av den här typen är kritisk för att man ska få fram koldioxidneutrala bilar drivna av förbränningsmotorer.

Snällt mot miljön med Alger

Alg-bränslet har flera positiva attribut, men ett av de viktigaste är att råvaran inte tar värdefulla marker i anspråk. Alger kan även odlas med minimal användning av färskvatten, är biologiskt nedbrytbara samt relativt harmlösa om de kommer ut i naturen.

Det amerikanska energidepartementet har gjort uppskattningen att om man ersatte allt oljebaserat bränsle i USA med biobränsle producerat på alger, så skulle odlingen endast kräva 0,42 procent av landytan. Det är en siffra som kan jämföras med att närmare fyra procent av USA:s yta var täckt av majsodlingar år 2000.

Läs mer: Autonoma roboten ska odla alger som kan driva din bil

Dock ska det sägas att även om Mazda har förhoppningar kring att biodrivmedel baserat på alger ”snart ska vara här”, har det visat sig vara otroligt svårt att få till produktionen. Listan på företag som påstått att de har varit nära genombrott kan göras lång, och ännu har ingen lyckats med bedriften att industrialisera en produkt till ett konkurrenskraftigt pris.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt