Mazda bygger Alfa Romeos sportbil

2012-05-23 14:50  
Mazda X-5/Miata får en efterföljare som även ska säljas som Alfa Romeo. Foto: Mazda

Mazda och Fiat har kommit överens om att Mazda ska tillverka en liten sportbil i Japan som säljs som Alfa Romeo i Europa och USA.

Bilen ska tillverkas i Mazdas fabrik i Hiroshima och blir samtidigt en efterföljare till succémodellen MX-5/Miata, som sedan introduktionen 1989 har tillverkats i snart 1 miljon exemplar. Det är världens mest tillverkade tvåsitsiga sportbil.

Den nya bilen ska också bli tvåsitsig och bakhjulsdriven. Formgivningen ska skilja sig åt så att vardera bilmärkes särart lyfts fram. Modellerna ska vara klara att börja säljas 2015.

För Fiatägda Alfa Romeo är alliansen ett sätt att snabbt få fram en sportbil för introduktion på USA-marknaden där bilmärket fick dåligt rykte för länge sedan och har haft svårt att komma tillbaka.

Men även för Mazda är en allians med en utomstående partner viktig, sedan Ford började minska sitt engagemang i Mazda. Som mest ägde Ford 33 procent i Mazda teknik delades mellan olika bilmodeller i koncernen. I dag har Ford endast kvar 2 procent av ägandet i Mazda, ett företag som dras med förluster.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt