Mazda återvinner stötfångare automatiskt

2009-03-24 09:41  

Japanska biltillverkaren Mazda har tagit fram en process som automatiskt återvinner stötfångare från bilar och förvandlar dem till plastråvara.

Anläggningen kan ta emot stötfångare i plast från olika tillverkare och återvinna dem. Hela processen har automatiserats, inklusive det tidigare så arbetsintensiva momentet att separera metalldetaljer från plaststötfångarna.

I processen krossas stötfångarna och förvandlas till pellets. Metalldelar i stötfångarna sorteras bort genom skakning och riktade luftstrålar, en teknik som utvecklats för att skilja ut föroreningar från spannmål. Företaget Satake har bistått vid utvecklingen .

Ett annat problem vid återvinning av stötfångare av polypropylen är hur färger fäster olika beroende på plastmaterialets sammansättning. Mazda har anpassat en knådningsmaskin, liknande sådana som används inom livsmedelsindustrin, som med stor kraft bearbetar plastpellettarna så att färgen släpper utan att värme behöver användas.

Plastråvaran som framställs kommer att kunna användas för att tillverka nya stötfångare.

(Uppdaterad korrigerad version)

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt