Måsvingar och trappa i Fords nya lyx-suv

2016-03-23 10:49 Håkan Abrahamson  

Fords lyxmärke Lincoln visar på bilmässan i New York en rymlig suv, Navigator concept, en försmak av nästa års produktionsbil.

Lincoln Navigator var när bilen introducerades 1997 ett exempel på hur de då populära suvarna, stadsjeepar, kunde kliva upp i lyxbilsklassen. Navigator blev en populär modell, men fick senare svår konkurrens av Cadillac Escalade och höga bränslepriser.

Men nu när efterfrågan på stora suvar åter rusar visar Lincoln hur den kommande Navigator kan komma att se ut. Måsvingedörrar och den utfällbara trappan som man kallar koncertinatrappa ska dra blickar till bilen på New Yorkutställningen. Ljuset i kupén tar emot med en välkomnande sekvens.

Sex personer ska färdas bekvämt, ett internt kommunikationssystem ska göra att man slipper skrika vid konversation mellan de tre sätesraderna. Inspirationen till designen kommer från stora segelbåtar. Sådant går igen i teakinredningen och den stora garderob där kläder kan hängas från golv till tak.

Detta äventyrar inte bakåtsikten, eftersom kameror håller uppsikt runt hela bilen. Bildskärmar på olika ställen i bilen ger både information om vad som händer i trafiken och fungerar för navigation och underhållning.

För drivningen svarar en 3,5 liters V6 motor med dubbelturbo, som ger 400 hästkrafter. Inställning för olika körstilar och vägunderlag gör att bilen alltid ska kunna köras tyst och bekvämt oavsett terräng och väderförutsättningar.

Det är inte säkert att vare sig måsvingedörrar eller koncertinatrappa finns med i produktionsbilen som kommer nästa år. Men hos Lincoln har man tidigare varit lyhörda för publikreaktioner kring konceptbilar.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt