Maskinen fyller potthål fyra gånger så snabbt

2021-01-12 14:18  
Foto: JCB

Pothole Pro ska klara av att reparera ett potthål på mindre än åtta minuter. Maskinen ersätter ett helt arbetslag, och enligt företaget JCB halveras den dagliga kostnaden.

Det väder som ger de värsta tjälskadorna är milda vintrar med mycket regn, där temperaturen ofta pendlar kring nollan – och hittills har stora delar av landet haft just sådana vinterförhållanden.

Runt om i världen jobbar man för att ta fram billiga och samtidigt effektiva metoder för att reparera potthål, eftersom skadorna kostar stora belopp. Exempelvis har California State University skapat materialet GAP (grit assisted patch). Där är utgångspunkten gruspartiklar från avloppsslam som efter en kemisk behandling bildar ett slags murbruk.

Nu har dock det brittiska företaget JCB tagit fram ett stycke hårdvara som kan spara in pengar genom att utföra reparationen mycket snabbare. Deras Pothole Pro ska klara av att fylla igen det typiska hålet på mindre än åtta minuter – vilket är fyra gånger så snabbt som med konventionella metoder. Det rapporterar Autocar.

Läs mer: Nya bilen klarar 100 mil tack vare fast elektrolyt 

Riggen har en sopmaskin med skopa för att rensa ur hålet, och om så behövs kan kanterna trimmas med ett skärverktyg eller det hydrauliska klippverktyget. Sedan fylls gropen med material. Det här görs vanligtvis manuellt av ett litet team, och enligt JCB halveras den dagliga kostnaden genom att allt istället kan skötas av en operatör.

– JCB:s lösning är enkel, kostnadseffektiv och fixar potthålen permanent redan den första gången. När väl en maskin har gjort sitt jobb så behöver entreprenören bara komma och lägga på tjära, säger Lord Bamford på företaget. 

Fordonet har en topphastighet på 40 km/h och under ett arbetspass kan Pothole Pro bereda en yta på 250 kvadratmeter. Under 2020 har maskinen utvärderats i brittiska Stoke-on-Trent, där den har uppvisat ett tempo som skulle motsvara 700 lagningar i månaden. Totalt blev det 51 fyllda potthål under 20 dagar, och enligt JCB skulle ett konventionellt team bestående av sex personer ha behövt 63 dagar för att utföra samma jobb.    

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt