Marinens uppmaning – vill ha tips på ubåtsobservationer

2022-03-10 13:06  
Marinen ber allmänheten om tips på misstänkt aktivitet i skärgården. Arkivbild. Foto: Hasse Holmberg / TT

Den svenska marinen uppmanar öbor i Stockholms skärgård att rapportera in misstänkta observationer, som periskop och onaturliga vågsvall. ”Rapportera det som avviker”, säger överbefälhavare Micael Bydén.

Marinen önskar också tips på personer som förtöjer eller går iland vid skyddsobjekt eller om någon ankrar där ankringsförbud gäller, rapporterar tidningen Skärgården.

– Vi får rätt mycket tips i dagsläget och har märkt av en ökning på senare tid rörande bland annat drönare, säger Anders Engqvist, Marinens säkerhetschef, till tidningen.

Han råder folk att filma och samtidigt med ord beskriva vad man ser.

Bakgrunden är det försämrade säkerhetsläget efter Rysslands invasion i Ukraina.

Bydén: ”Var mer uppmärksamma”

Överbefälhavare Micael Bydén säger efter ett sammanträde i riksdagens utrikes- och försvarsutskott att alla måste förstå sitt ansvar.

– Det kan vara så att en enskild information som finns någonstans i dag kan vara avgörande, så rapportera det som avviker.

– Alla kan vara mer uppmärksamma i dag, följ nyhetsrapporteringen och var kritisk mot information ni tar till er. För ingen information vidare som inte är faktabelagd.

Läs mer: Rådet från MSB: Ha beredskap för att klara dig en vecka

Även försvarsminister Peter Hultqvist (S) anser att man ska ta marinchefens uppmaning seriöst.

– Att han säger det innebär att man ska ta det på allvar.

På frågan om man ser en ökad aktivitet i skärgården svarar Hultqvist:

– Jag tror att det räcker med att han har konstaterat det här och vill ha in information om det är så att någon ser någonting.

Niklas Svahn/TT

Mer om: Ubåtar Marinen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt