Marinen vill öva vid Afrikas kust

2009-04-23 15:55  
Johan de Witt

Marinen vill skicka svävare, stridsbåtar och personal till Afrikas västkust. Det ska ge billig träning på att använda stridsstödsfartyg, en typ av fartyg marinen inte har i dag men överväger att skaffa.

Två svävare, fyra Stridsbåt 90 H och 25 man i fyra månader. Denna enhet vill Försvarsmakten skicka till Afrikas västkust inom operationen ”African Partnership Station”, APS. Kostnaden, omkring 40 miljoner kronor, ses som en låg utgift för att få svensk erfarenhet av en ny typ av fartyg.

Svenska marinen har i dag inte någon större fartygstyp för att stödja insatser av amfibiebataljoner, så kallade LPD-fartyg, Landing Platform Dock. Det har däremot Holland. Därför vill Försvarsmakten under övningen placera en svävare och några Stridsbåt 90 ombord på fartyget Hr. Ms. Johan de Witt. Det är en supermodern rörlig militärbas, 176 meter långt, som stod klart först 2008. Dess uppgift är att stödja och transportera mindre båtar, helikoptrar och personal för marina insatser.

Sverige saknar motsvarande stridsstödfartyg, men förstudier under projektnamnet L10 har pågått i minst två år. En samövning med Johan de Witt på plats vid Afrikas kust anses kunna ge värdefull information om vad kraven kan bli för svenska förhållanden. Det krävs också utbildning av svensk personal när det gäller att lasta och sjösätta stridsbåtar från dessa jättefartyg.

Beslutet är ännu inte fattat. Försvarsmakten har bett Försvarsdepartementet om lov att få börja planera för att sätta i gång under andra halvan av 2009.

Till skillnad mot de svenska förband som finns i Adenviken på Afrikas östkust handlar samarbetet inom APS inte om insatser, utan om utbildning. Ett stort antal nationer under ledning av USA har aktiviteter i området inom allt från kustbevakning till fiskepolitik.

Niklas Dahlin

Mer om: Stridsfartyg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt