Marcus Wallenberg: Brasilien inte allt för Gripen

2010-04-26 13:53  

Det finns ett liv för Gripen även utan Brasilien. Det är Saab-ordföranden Marcus Wallenbergs budskap till Saabs tillträdande vd och koncernchef Håkan Buskhe.

- Att få nej på ett ställe betyder inte att man nödvändigtvis får nej på nästa ställe. Det finns många länder som visat stort intresse för Gripen, inte minst Indien.

Det säger Marcus Wallenberg till Ny Teknik i samband med att den nye Saab-vd:n Håkan Buskhe presenterades för pressen på måndagen.

Senast i början av juni väntas Saab få besked om president Lula da Silva följer det brasilianska flygvapnets och den brasilianska industrins råd att välja svenska Gripen eller om han följer sitt eget politiska väderkorn och väljer ett djupare samarbete med Frankrike och köper det franska stridsflygplanet Rafale.

Är det vinna eller försvinna för Gripen med Brasilien?

- Nej så är det inte. Det finns många andra marknader för Gripen. Vi gör vårt yttersta på exportmarknaden, men det är en politisk process som vi måste gå igenom.

- Man får helt enkelt räkna med ett och annat bakslag om man arbetar med högteknologiska produkter i en konkurrensutsatt internationell miljö, säger Marcus Wallenberg.

Går det att kopiera Brasilienofferten i andra affärer och få till stånd ett lika djupt samarbete som Saab offererar Brasilien?

- Nej, inte rakt av. Varje marknad har sina förutsättningar och sina krav, säger Marcus Wallenberg.

"Honom vill vi ha"
Han är full av tillförsikt att nyrekryteringen Håkan Buskhe ska göra ett bra jobb som ny vd för Saab efter Åke Svensson som i höst går till bransch- och arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen.

- Styrelsen var helt enig. Honom vill vi ha. Håkan Buskhe är rätt person att driva Saab vidare, säger Marcus Wallenberg.

Håkan Buskhe fick full pott på den kravlista som Saabs styrelse satt upp.

1.Han har lett ett stort företag tidigare.

2.Han har arbetat i internationell miljö.

3.Han har arbetat i miljöer med politiskt beslutsfattande.

4.Han har lett stora tekniska projekt.

"Saab i mina drömmar"
- Jag är stolt över erbjudandet. Saab är ett av de företag som alltid funnits i mina drömmar, ett företag som är mycket viktigt för Sverige och svensk teknikutveckling, säger Håkan Buskhe till Ny Teknik.

Den 46-årige chalmersingenjören Håkan Buske är i dag vd för den tyska energijätten Eons svenska och nordiska bolag.

Han får nu ett halvår på sig att utan press sätta sig in i Saabs verksamhet innan han tillträder formellt den 1 november.

Han tar över en redan utmejslad strategi att öka Saabs närvaro på den internationella marknaden, att mejsla ut en framgångsrik produktmix, att finnas på de rätta platserna och att trimma kostnader.

- Det blir inga snabba lappkast. Saab har funnits länge här i världen utan att jag har varit ombord, säger Håkan Buskhe.

Håkan Buskhe

Han är maskiningenjör i botten och har licensierat i produktionsteknik och logistik.

Den examen förde honom till logistikföretaget Bilspedition som togs över av tyska Schenker, som i sin tur har ägarrelationer med det tyska energiföretaget Eon.

- Det var så jag hamnade som chef på Eon i Sverige, säger Håkan Buskhe.

I dag bor familjen i Falkenberg, men ska flytta till Stockholm. Familjen består av hustru Camilla Nordahl Buskhe och tre döttrar på 9, 19 och 21 år.

Han får 6 miljoner kronor i fast årslön, 400 000 kronor mer än Åke Svensson.

Till det kommer två olika bonusprogram, ett kortsiktigt som kan ge max 50 procent av årslönen och ett långsiktigt. Under en tid får han också hjälp med bostad och dubbla hyror.

- Vi arbetar också med pensionslösningen, säger Marcus Wallenberg.

Håkan Buskhe är född i en småföretagarfamilj i elektronikbranschen i Örnsköldsvik. Han har bott 22 år i Göteborg och har en lätt anstrykning till göteborgska i sitt tal. Men han har också bott på olika ställen i Europa och nu senast i Malmö och Falkenberg.

Hur det känns att börja jobba för Sveriges mäktigaste företagarfamilj Wallenbergarna har han inte svar på - än.

På medias standardfråga vad han har för "dold talang" är han först väldigt frågande, men sedan kommer det: "Jag är faktiskt väldigt bra på att rensa fisk".

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt