Majs gör billacken självläkande

2019-03-22 08:00  
Foto: Inm

Tyska forskare har upptäckt att ett topplager av majsstärkelse kan få repor att läka. Allt som krävs är att man utsätter billacken för hundra grader under en minut.

Leibnizinstitutet för nya material, INM, och forskare vid Saarland-universitetet har upptäckt majsstärkelsens självläkande egenskaper. De utgick från sockerarten cyklodextrin vars ringformade molekyler träddes som pärlor på långa polymerkedjor. Där kan de röra sig fritt mellan större molekyler som håller dem kvar på tråden.

Genom en kemisk reaktion korslänkades molekylkedjorna och resultatet blev ett nätverk som är lika flexibelt som en strumpa. När materialet utsätts för värme så rör sig cyklodextrinringarna automatiskt längs polymerkedjan till det område där en repa har uppstått – och fyller upp hålet.

För att kunna fungera som ett skyddande slutlager krävdes det dock en högre mekanisk stabilitet, som exempelvis kan stå emot vädrets påfrestningar. Därför lade man till silikon och icke organiska nanopartiklar.

Läs mer: Då kan du beställa Volkswagens folkelbil

Det medförde att reparationstiden kortades från att ursprungligen ha krävt flera timmars värmeexponering till att det i dag sägs räcka med hundra grader i en minut för att repan ska försvinna.

Forskningsprojektet Selbstheilende Fahrzeuglacke auf Basis von Cyclodextrin-Polyrotaxanen har fått 1,1 miljoner euro i stöd från Bundesministerium für Bildung und Forschung (BMBF). Det skriver INM i sitt pressmeddelande.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt