Fordon

Maersk satsar på elektrifiering – siktar på att bli koldioxidneutrala

"Det här testet kommer att ge större förståelse för energilagring vilket kommer att hjälpa Maersk i utvecklingen mot ytterligare elektrifiering", säger Søren Toft, operativ chef för Maersk. Foto: Maersk

En containerlösning som ska minska utsläpp – och öka pålitligheten. Nu tänker Maersk installera 600 kWh batterier ombord på skeppet Cape Town. "Vi ska testa och utveckla lågutsläppslösningar på vår väg att bli koldioxidneutrala 2050", säger Søren Toft på bolaget.

Publicerad

Det är fortfarande ett bra tag till dess att större skepp blir helt elektrifierade. Men det börjar röra på sig. Nu avslöjar rederiet Maersk att de börjar testa olika marinbatterisystem för att öka effektiviteten ombord. Det handlar inte om att använda elektrifiering för framdrift, utan för att optimera lasten för generatorerna för ombordsystemen.

– Det här testet kommer att ge större förståelse för energilagring vilket kommer att hjälpa Maersk i utvecklingen mot ytterligare elektrifiering av sin flotta och hamnterminaler, säger Søren Toft, operativ chef för Maersk i ett uttalande.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här