Lyckad provflygning för Spacex Starship

2020-09-07 07:49  
Bilden visar ett tidigare test av en Starship-prototyp som ägde rum den 5 augusti 2020. Foto: Spacex via AP

Den ser ut som en gigantisk plåtburk. Men meningen är att den ska föra mänskligheten till Mars. Företaget Space X har nu genomfört ett nytt flygtest med rymdfarkosten Starship.

"Tydligen kan man få vad som helst att flyga, haha", twittrar Space X vd Elon Musk nöjt efter veckans test.

Provturen, så blygsam att den bara kallas för ett skutt, följer på en liknande för en månad sedan. Då var det SN5, den femte prototypen, som kunde stiga till 150 meters höjd och glida runt där en kort stund. Nu har en sjätte prototyp lyckats med samma sak, men flygstilen har förfinats till att vara "mjukare och snabbare", enligt Musk.

Det är välkomna positiva tecken, efter bakslaget i maj då prototyp fyra exploderade och förstördes i ett eldhav på testplattan vid stranden Boca Chica i södra Texas. Under sommaren har även ett exemplar, SN7, förstörts, men då i ett medvetet test för att se vid vilket tryck farkostens kvävetankar spricker, skriver branschsajten Space.com.

Läs mer: Spacex satellit-internet nu lika snabbt som 4g-nätet

Starship är ett av tre system som valts av USA:s rymdstyrelse Nasa för att kunna flyga astronauter till månen, resor tänkta att börja senast 2024. Space X tänker också sälja "charterresor" runt månen, och den japanske miljardären Yusaku Maezawa har redan bokat första platsen.

I förlängningen planerar sedan Nasa och Space X flygningar till Mars.

Henrik Samuelsson/TT

Mer om: SpaceX Elon Musk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt