Lyckad blåsning i rymden

2016-05-30 10:31  

På lördagen blåstes rymdmodulen Beam upp till sin fulla storlek i helgen, dockad vid rymdstationen ISS.

(Uppdaterad) Under torsdagen gjordes ett första försök att blåsa upp modulen som tillverkats av Bigelow Aerospace. Idén med uppblåsbara rymdmoduler är att de tar mindre plats i rymdfarkosten som tar dem ut i rymden, vilket gör uppskjutningen billigare.

Modulen Beam mätte 2,1 meter på längden och 2,4 meter i diameter när den sändes iväg från jorden med en Space X Dragon den 8 april. Dockningen till ISS ägde rum den 16 april.

Under torsdagen den 26 maj gjordes ett försök att blåsa upp Beam till sin fulla storlek, 4 meter på längden och diametern 3,2 meter, men försöket fick avbrytas efter två timmar när modulen bara expanderat några decimeter.

Men i lördags 28 maj gjordes ett nytt försök, och då fullbordades expansionen. Sedan trycksattes Beam på tio minuter så att lufttrycket blev detsamma som i övriga rymdstationen.

Den kommande veckan ska Nasa testa att inga läckor finns. Senare ska astronauten Jeff Williams öppna luckan till Beam och göra ett besök där.

Beam ska vara dockad till ISS i två år för att Nasa ska kunna kontrollera att en uppblåsbar modul verkligen klarar påfrestningarna i rymdmiljö.

Bigelow Aerospace har planer på att använda uppblåsbara moduler som baser för framtida färder till månen eller Mars, eller som hotell för rymdturister.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt