Luleforskare testar fjärrstyrda fordon för brandsläckning

2015-09-17 08:57  
En fjärrstyrd hjullastare testas med skärsläckare vid Luleå tekniska universitet. Foto: Ulf Bodin

Forskare vid Luleå tekniska universitet testar brandsläckning i gruvor med fjärrstyrda arbetsfordon som kan skära sig fram till branden med vatten under högt tryck.

En brand i en gruva är ytterst riskabel för människor, som snabbt måste evakueras. En lösning för att då ändå kunna bekämpa branden är att använda de fjärrstyrda arbetsfordon som allt mer används inom gruvnäringen.

Vid Luleå tekniska universitet har man länge forskat kring fjärrstyrda arbetsfordon i gruvmiljö. Universitetet kontaktades av räddningstjänsten i samband med en brand på SSAB och bad om hjälp med fjärrstyrd inspektion av branden.

En fjärrstyrd bil plockades snabbt ihop, men kom aldrig till användning. Däremot blev händelsen inledningen på ett samarbete mellan universitetet och räddningstjänsten.

Tillsammans med företag som Boliden, Volvo AB, Cold Cut Systems samt Örebro universitet och Robotdalen har man nu gjort en förstudie. En demonstration av tekniken har också gjorts där en fjärrstyrd hjullastare utrustades med värmekamera och ett skärsläckarsystem.

En skärsläckare är en högtrycksspruta där vattnet blandats med ett skärmedel. Högtrycksstrålen kan skära sig igenom byggnadsmaterial för att bekämpa branden.

Med ett obemannat fjärrstyrt fordon kan brandbekämpningen snabbt sättas igång utan att människoliv behöver riskeras.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt