Luleås lingonbil på väg till miljömässan i Monaco

2010-03-01 07:30  

Monacofursten Albert II har valt ut den lingonröda snålbilen Baldos II från Luleå som ett av världens mest inspirerande miljöprojekt. Baldos II är nu på väg till Monaco för att mäta sig med andra internationella greentechprojekt.

- Det ska bli jättespännande, vi vet inte riktigt vad som väntar, men det är kul att vi är så uppmärksammade, säger Ulrika Grönlund, en av studenterna som utvecklat Baldos II och som följer med till Monaco, i ett pressmeddelande på måndagen.

Baldos II har tillverkats av studenter från olika civilingenjörsutbildningar vid Luleå tekniska universitet för att tävla i Shell Eco Marathon, den årliga snålbilstävlingen för studentlag från hela världen.

Men målsättningen var också att få Baldos II godkänd för trafik på svenska vägar och därefter testad som miljöbil.

Baldos II klarade både besiktningen och bränsletestet och har nu verifierats som Sveriges bränslesnålaste bil.

-Det är på dessa meriter som bilen och studenterna fått inbjudan att delta i Clean Equity Monaco 2010. Det är ett bevis på att vi utbildar ingenjörer på en hög nivå, säger professor Elisabet Kassfeldt, ansvarig för Baldosprojektet, i ett uttalande.

Clean Equity Monaco 2010, som välsignats av Furst Albert II, äger rum nu på torsdag och fredag 4-5 mars.

Cleantechföretag från bland annat Nederländerna, USA, Kina, Storbritannien och Tyskland har valts ut att delta.

Bland annat kommer den brittiska bränslecellsbilenRiversimple Mk1att visas upp jämsides med den svenska elhybridbilenBaldos II och den amerikanska batteribilenTesla.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt