Luftkudde under skrovet sparar bränsle

2008-10-28 11:52  

En gigantisk luftkudde under skrovet gör fartyget bränslesnålt. Den danska innovationen klarade jungfrufärden i Oslofjorden och ska nu byggas in i ett lastfartyg.

Ovanför ytan liknar det vilket lastfartyg som helst. Men i skrovet döljer sig fyra längsgående rännor. En kompressor pumpar ner luft och skapar enorma luftkuddar under skrovet. Därmed minskar friktionsmotståndet och fartyget glider lättare genom vattnet.

Tekniken kallas ACS, Air Cavity System, och har utvecklats av danska DK Group. Enligt företaget kan den minska bränsleförbrukningen med upp till 15 procent.

Företaget har byggt en fullskaledemonstrator med det föga romantiska namnet ACS Demonstrator för att verifiera tekniken. Testfartyget, som är en 83 meter lång 2 550-tonnare, klarade i september sin jungfrufärd i Oslofjorden och på Skagerrak och Kattegat.

Nu ska tekniken kommersialiseras. DK Group har tecknat ett kontrakt med det tyska klassningssällskapet Germanischer Lloyd om att tillsammans utveckla ett bulkfartyg. Det rör sig om en 200 000-tonnare som ska utnyttja såväl luftkuddetekniken som andra bränslesparande innovationer, bland annat effektivare propellrar.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt