Lovorden haglar över Jas: <br></br>- Ett bättre plan finns inte

2008-04-24 09:41  

- Gripen har inget att be om ursäkt för i internationella sammanhang. Bättre plan än Gripen C/D går inte att få tag i, säger journalisten Robert Hewson på det ansedda analys- och tidningshuset Jane´s Information Group i England.

Tillsammans med 74 andra journalister och fotografer från svensk och internationell press bevakade Robert Hewson "rollouten” av det första provexemplaret av Saabs kommande generation av stridsflygplanet Jas 39 Gripen.

- Jag har följt Saabs Gripen-program ända sedan starten och det som Saab har presterat är imponerande. Saab har lyckats med en enastående intelligent tillämpning av den teknik som står till förfogande, säger Robert Hewson under den tekniska genomgången av nya Gripen Demo i Linköping på onsdagen.

Framför allt menar han att Saab varit duktigt på Network Warfare – att koppla upp Gripenplanens radar och kommuniktionssystem mot varandra och mot markkontrollerna.

- Gripen strider inte bara med kulor och raketer utan med information. Nu talar alla om detta som Saab har behärskat i tiotals år, säger han.

Han berömmer den nuvarande exportversionen av Gripen, den så kallade C/D-versionen och menar att det är det bästa plan man kan få för pengarna i dag.

- Gripen is a superior machine, säger Robert Hewson, som är redaktör för Jane´s Air-Lauched Weapons.

Kritiken mot att Gripen är för klen, kan ta för lite vapen och har för liten räckvidd, avfärdar han bestämt.

- Allt det där har Saab fixat med Gripen Next Generation – till ett pris som kunderna har råd med. Att kunna leverera allt detta till en överkomlig kostnad är enastående, säger Robert Hewson.

Men det är inte givet att man vinner militära flygplansaffärer med bara överlägsen teknik och prestanda. Det handlar lika mycket om politik.

Robert Hewson skräder inte orden när det gäller det politiska spelet i vapenaffärerna.

- USA har lagt ned 300 miljarder dollar på utvecklingen av Joint Strike Fighter och idkar politisk utpressning: ”Om du vill vara vår vän så måste du köpa vårt plan”.

- Någon måste någon gång ha modet att säga nej: ”Vi köper inte JSF. Vi kan använda våra pengar bättre”, säger Robert Hewson till Ny Teknik.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt