Lönsamt byta till CO2 i klimatanläggningen

2011-11-28 14:29  

Att byta ut kemikalierna i bussarnas klimatanläggningar mot CO2 ger både lägre driftskostnader och mindre klimatpåverkan.

De tyska föreningarna Deutsche Umwelthilfe och ökologische Verkehrsclub har studerat effekterna av att byta det vanligtvis använda kylmedlet R134a (tetrafluoretan) i bussarnas klimatanläggningar mot CO2. Studien gjordes på 22 bussar hos trafikbolag i Tyskland och Luxemburg.

Driftskostnader och servicekostnader minskade kraftigt visade studien. Bränsleförbrukningen i bussarna minskade med omkring 25 procent, servicekostnaderna minskade med 70 procent.

R134a har 1430 gånger större växthusgaseffekt än koldioxid.

- I en tid när temperaturökningen på jorden ökar behovet av kylning växer också produktionen av skadliga kylmedel, säger Jürgen Resch vid Deutsche Umwelthilfe. För att bryta denna djävulska spiral behöver vi innovationer som att införa CO2 som naturligt kylmedel.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt