Löfven: Stridsflyget ska skyddas

2014-01-13 13:47  

Direktupphandlingar av försvarsindustri i Sverige ska vara möjliga för att värna svenska strategiska intressen. <br/>- Det handlar bland annat om att skydda stridsflyget och undervattenssystemen, säger partiledaren Stefan Löfven.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven var på hugget när han äntrade scenen på Folk och försvars Rikskonferens i Sälen för att prata om partiets försvars- och säkerhetspolitik i dag.

I det fall Löfven blir statsminister vill han öka möjligheterna att göra direktupphandlingar i syfte att stärka nationellt viktig försvarsindustri.

Det är en linje som går rakt emot EU-kommissionens strävan att öppna upp försvarsindustrimarknaden i Europa och minska protektionismen.

- Om upphandling av försvarsmateriel bara ska ske från hyllan reduceras möjligheterna att försvara Sverige, menar dock Stefan Löfven.

Han uppgav att partiets försvars- och säkerhetspolitik framöver kommer att vila på fyra fundament; varav den första är militär alliansfrihet.

Inför Natos toppmöte i Wales i september signalerar han - liksom statsminister Fredrik Reinfeldt - att Sverige gärna stärker sitt partnerskap med Nato men att svenskt medlemskap inte är aktuellt.

Ska Sverige göra någon internationell insats framöver så ska det ske under FN-flagg, anser S-ledaren. Det skulle då bli tydligt att Sverige vill stärka FN:s roll i världen.

Socialdemokraterna går också på regeringens linje när det gäller att stärka det nordiska samarbetet. Löfven nämnde att Sverige, Norge och Finland tillsammans snart ska börja bedriva luftövervakning över Island. Han sa också att partiet ser också positivt på att exempelvis starta en gemensam nordisk incidentberedskap.

Utöver militär alliansfrihet, nordiskt samarbete, vill S också stärka försvarssamarbetet inom EU - särskilt eftersom USA är på väg att "ombalansera" och dra sig ur Europa - och inom FN.

Löfven kritiserade dock regeringen för att den svenska kampanjen för att Sverige ska få en plats i FNs tunga Säkerhetsråd 2017-2018 går på sparlåga. Löfven vill ha en plats för Sverige i syfte att kunna bidra till att reformera arbetet i rådet. Inte minst med referens till låsningen beträffande den allvarliga krisen i Syrien.

Stefan Löfven attackerade även regeringens försvarspolitik. Den har, menar han, lett till att försvaret har byggts utifrån och in, det vill säga den internationella förmågan har stärkts på bekostnad av förmågan att försvara Sverige.

Samtidigt ville han inte svara på frågan om S är berett att ge försvarsmakten mer resurser. I stället duckar Löfven och säger att han först vill se vad den parlamentariska Försvarsberedningen kommer fram till i vår.

I sin omvärldsanalys nämnde han att "ny teknik ritar om den geopolitiska kartan". Och han hänvisade till att USA är på väg att skaffa sig ett stort politiskt övertag i världen via fracking - en borrningsmetod för att utvinna fossila bränslen såsom naturgas - vilket minskar det amerikanska energipriset.

Vad tekniken som sådan innebär för maktförhållandena i världen och miljön och klimatfrågan är viktigt att belysa, ansåg S-ledaren.

Han relaterade också till sitt besök vid gränsen mellan Syd- och Nordkorea i oktober i höstas och påminde om att risken för kärnvapenkrig är ett verkligt hot i delar av världen.


Se Stefan Löfvens framträdande på Rikskonferensen.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt