Livräddare på väg får uppfinnarpris

2016-06-10 11:41  
Anton van Zanten belönas med europeiska uppfinnarpriset för uppfinningen av ESP. Foto: EPO

Anton van Zanten har räddat tusentals liv på vägarna med sitt antisladdsystem ESP. Nu belönas han med det europeiska uppfinnarpriset.

Anton van Zanten arbetade hos Bosch och var delaktig i utvecklingen av de låsningsfria bromsarna, ABS-bromsen. Utifrån den säkerhetstekniken utvecklade han och hans grupp senare anstisladdtekniken ESP, Electronic Stability Program, som efter säkerhetsbältet anses ha räddat flest liv på vägarna.

Med hjälp av sensorer och en mikroprocessor visade van Zanten hur den nya elektroniken kunde hjälpa till att räta upp en bil som föraren tappat kontrollen över. Teknikgenombrottet kom 1987, och från 1995 monterades det första systemet i en Mercedes S som standard.

Fram till 2010 sålde Bosch 52 miljoner ESP-system till olika biltillverkare. Numera är ESP obligatoriskt i bilar som säljs i Europa, och anses ha räddat tusentals liv på vägarna. Trafiken skördar enligt WHO betydligt fler dödsoffer än krig och mord tillsammans.

Anton van Zanten, idag 75 år gammal, fick uppfinnarpriset av den europeiska patentorganisationen EPO vid en ceremoni i Lissabon på torsdagen.

Håkan Abrahamson

Mer om: bilsäkerhet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt