Linköping ska flygledas på distans

2014-12-01 14:03  
Flygledarna i Sundsvall ska dirigera planen på Örnsköldsviks och Linköpings flygplats. På led-skärmarna visas kamerabilder från de fjärrstyrda flygplatserna.

Flygplanen på Linköpings flygplats ska dirigeras på distans av flygledare i Sundsvall.

Flygledningen på Linköping City Airport kommer att fjärrstyras från Midlanda flygplats utanför Sundsvall från år 2017. Tekniken har utvecklats av försvarskoncernen Saab i samarbete med LFV.

Målet är att sänka kostnaderna för flygledning på orter där flygtrafiken är gles. Att låta en central flygledning hantera flera små flygplatser kostar mindre än att ha flygledare på plats på varenda flygplats.

Den första flygplatsen att fjärrstyras från Midlanda är Örnsköldsviks flygplats. Där töms flygledartornen på personal i början av nästa år. Allt som sker ska i stället fångas av högupplösta kameror, zoomkameror, mikrofoner och sensorer.


Följ Ny Teknik på Facebook!

Charlotta von Schultz

Mer om: Flygledning

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt