Fordon

Lika farligt att cykla som åka elscooter

Studien tycks visa att motorfordon är inblandade i omkring 80 procent av dödsolyckorna som inträffar med cyklister och elsparkcyklar. Arkivbild. Foto: Veronica Johansson/SvD/TT

Risken att råka ut för en trafikolycka med dödlig utgång är lika stor på en elsparkcykel som på en cykel, enligt en ny internationell rapport från OECD International Transport Forum (ITF).

Publicerad

– Vi hittade inga skillnader utan i stället likheter, säger Alexandre Santacreu, en av rapportförfattarna, till Sveriges Radios Ekot.

Studien tycks också visa att motorfordon är inblandade i omkring 80 procent av dödsolyckorna som inträffar med cyklister och elsparkcyklar.

OECD anser att det är svårt att säga exakt vilka åtgärder som skulle minska antalet olyckor med lättare fordon i städerna, underlaget i rapporten om olycksstatistik är för litet. Några förslag till de 35 medlemsländerna är dock att införa hastighetsbegränsningar, regler för alkoholintag och utforma trottoarer och vägar på ett säkrare sätt med separerade körfält.