LG satsar på självkörande bilar

2018-01-03 13:50  
LG och Here har slagit sina påsar ihop för att bli bäst på att hantera den gigantiska mängd data som autonoma fordon förväntas generera och konsumera. Foto: LG

Hemelektronikjätten LG gör nu gemensam sak med Apple och Dyson – satsar på teknik för självkörande bilar.

Det höjdes nog ett och annat ögonbryn då brittiska Dyson berättade att de hade för avsikt att revolutionera elbilsmarknaden med egenutvecklade fordon.

Men de är inte ensamma om att ha tagit steget från hemelektronik in i bilbranschen. Det har även koreanska elektronikjätten LG gjort. Koncernen är stor inom batteriteknik men även infotainment och produktion. Och nu avslöjar företaget att man tillsammans med kartbolaget Here ska utveckla teknik för självkörande bilar.

De båda företagen har slagit sina påsar ihop och tanken är att man ska bli bäst på att hantera den gigantiska mängd data som autonoma fordon förväntas generera och konsumera – telematik.

LG går in med sin expertis när det kommer till trådlös dataöverföring och Here har kartorna och datan. Det senare av de båda bolagen var tidigare ägt av Nokia men såldes till ett konsortium bestående av de tyska biltillverkarna Audi, BMW och Daimler.

LG vill få till ett system där framtidens självkörande bilar kommer ladda upp all data från sensorerna (kameror, radar och lidar) till molnet – och informationen kan sedan användas av andra fordon. Fördelarna är många, inte minst att bilar i närheten snabbt kan varnas för potentiella faror eller hinder. Men därtill kan datan användas för att effektivisera trafikflöden – något som alla som fastnat i en bilkö skulle älska.

Telematik kommer alltså inom kort bli ett mycket viktigt ben inom fordonsindustrin – och LG vill se till att vara med på det tåget.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt