Leverantörerna som ersätter Plastal

2009-03-10 09:28  
En del av stötfångare från Plastal

Leveranserna av stötfångare och andra plastdetaljer från konkursdrabbade Plastal är tillfälligt garanterade av konkursförvaltaren. Men sannolikt bara tillfälligt.

På sikt måste Scania, Volvo Personvagnar och Saab Automobile hitta alternativa leverantörer till Plastal. Ny Teknik har kollat vilka alternativ som finns till Plastal.

En är franska Plastic Omnium med fabriker ibland annat i Frankrike, Tyskland, Belgien, Storbritannien. Är storleverantör till framförallt Peugeot-Citroen, Renault, Volkswagen och Porsche.

Ett annat leverantörsföretag med delvis samma sortiment är tyska Peguform, som levererar till Saab i Trollhättan, och har Opel, Daimler, BMW, Volkswagen med flera på kundlistan.

Magna är en tredje konkurrent till Plastal. Har huvudkontor i Tyskland, en konstruktionsavdelning i Göteborg, fabriker över hela Europa, liksom i Asien och Nordamerika. Levererar till ett 70-tal biltillverkare, bland dem Ford och Volvo Personvagnar.

Franska Faurecia, som i Torsås tillverkar avgassystem, grenrör och katalysatorer, producerar även stötfångare och i många fall samma plastkomponenter för bilkomponenter som Plastal. Har 190 produktionsenheter, ibland kompletterade med utveckling och konstruktion, på 190 platser över hela världen. Levererar till Volvo Personvagnar, Toyota och de flesta av Europas billtillverkare.

Även tyska IAC Group, International Automotive Components, har produkter som i vissa fall kan ersätta komponenter från Plastal. IAC har produktionsenheter i hela världen, bland annat i Skara – varifrån man levererar till Saab i Trollhättan.

Hans Dahlquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt