Lettland väcker liv i ryska bilmärket – med ny elbil

2021-02-08 09:37  

Fordonstillverkaren Dartz har presenterat en lettisk elbil. Den är döpt efter det ryska bilmärket Freze men bygger på Kinas storsäljare.

Baltiska fordon är knappast välbekanta för oss svenskar, men de finns. Ett exempel är lettiska Dartz som bygger allt från suvar till skottsäkra lyxfordon. Nu har de i samarbete med ett icke namngivet kinesiskt bolag lanserat en elbil, som ska säljas under det historiska varumärket Freze. Det rapporterar Motor Authority

Namnet är taget från Rysslands första bilmärke, döpt efter grundaren och ingenjören Pyotr Freze. Han visade upp sin modell Yakovlev-Freze 1896, men bilen fick aldrig något större genomslag. 

Den första lettiska Freze-modellen heter Nikrob EV. Fordonet är en liten halvkombi med två dörrar och en försiktig prislapp. Dartz tänker sig att elbilen ska säljas i ett antal europeiska städer och då kosta 9 999 euro – motsvarande 101 000 kronor.

Läs mer: Volkswagens tänkta flaggskepp överraskar med sitt pris

Den första modellen under namnet Freze bygger på Kinas storsäljare Wuling Hongguang Mini EV. Foto: Dartz

Modellen bygger på Kinas mest sålda elbil Wuling Hongguang Mini EV – men Dartz hävdar att man har bidragit med en rad förbättringar, bland annat ökad räckvidd. En elmotor driver på framaxeln och Nikrob EV-köparen kan välja mellan ett batteripack på 9,2 kWh och ett på 13,8 kW. Det mindre, som också sitter i originalet, tar dig 12 mil – medan det större på 13,8 kWh ska ge en räckvidd på drygt 19 mil. 

Produktionen av elbilen kommer att utföras av företaget Nikrob. Dartz tanke är att framledes utveckla mer avancerade fordon under varumärket Freze, bland annat suvar. 

John Edgren

Mer om: Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt