Leonardo da Vincis skisser blev drönare – se när den flyger

2022-02-03 08:30  

Flygfarkosten designades för mer än 500 år sedan. Nu har da Vincis skiss omsatts till en quadcopter.

Konstnärens mest kända verk är Mona Lisa, men produktionen var liten – och i dag har färre än 20 målningar överlevt. Kanske berodde det på att Leonardo da Vinci även ägnade mycket tid åt arkitektur och ingenjörskonst.

På 1480-talet började han skissa på en flygmaskin, senare beskriven som en slags helikopter. Ingenjörer vid University of Maryland ville testa den grundläggande designen för att se om den kunde lyfta, med uppbackning av modern teknik – och svaret är ja. Det rapporterar Gizmodo.

Här är Leonardo da Vincis skiss.

Med utgångspunkt från mästarens skisser skapade teamet en liten quadcopter, och för att hålla sig i luften använder den da Vincis propellerdesign – som i sin tur är baserad på  Arkimedes skruv.

Att konstruera en farkost med en propelleraxel, som på originalskissen, skulle dock ha blivit för komplicerat. Drönaren har istället fyra propellrar, och under the Transformative Vertical Flight Conference demonstrerade "Crimson Spin" att skruvdesignen faktiskt ger flygförmåga. Se klippet nedan.

John Edgren

Mer om: Drönare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt