Ledande lack håller skrovet fritt från påväxt

2016-05-09 10:59  
Antifoulingfärgen visas på utställningsfartyget M/S Wissenschaft. Foto: Fraunhofer

Snäckor och alger som växer på fartygsskrov är ett gammalt problem som kan få en lösning tack vare en ogiftig elektriskt ledande lack.

Lacken har tagits fram vid Fraunhoferinstitutet för mikrostruktur IMWS, och målet har varit att ta fram en ogiftig antifoulingfärg.

Forskarna föll då för en lösning där man utvecklade en färg som är uppbyggd av flera skikt och som leder ström.

Genom färgskikten flyter en svag ström på 0,1 mA per kvadratcentimeter. Det yttersta färgskiktet fungerar då som anod, och syre och klor bildas. Vattnet i omedelbar närhet av skrovet blir surt, pH-värdet sjunker.

Med jämna mellanrum vänds polerna, och färgskiktet blir nu katod. Väte bildas och miljön blir basisk, pH-värdet stiger.

Denna polväxling skapar en pH-stress som förhindrar en ansamling av mikroorganismer på skrovytan.

Med metoden förhindras alltså en irriterande påväxt som ökar motståndet i vattnet och därmed även bränsleförbrukningen för fartyget. Detta utan att använda giftiga ämnen i båtbottenfärgen.

Färgen långtidstestas i Östersjön tillsammans med varvet Barth. Tekniken visas upp ombord på utställningsfartyget m/s Wissenschaft, ett fartyg som under sin rundresa på de tyska vattenvägarna visar på havens betydelse för klimatet, vilken roll havet har som råvarukälla och hur haven kan skyddas och samtidigt nyttjas.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt