LCD-skärm i backspegeln

2014-03-04 11:41  
LCD-skärmen har flyttat in i backspegeln. Foto: Nissan

En kamera på bakrutan, skärmen i backspegeln. Långa personer i baksätet behöver inte längre skymma bakåtsikten för föraren.

Smarta backspegeln kallar Nissan sin teknik, som presenteras på bilsalongen i Geneve. Det är en kombination av traditionell backspegel och ett system med kamera och bildskärm.

Föraren har möjlighet att välja det traditionella sättet med spegelbild, eller med en knapptryckning aktivera det elektroniska sättet av visa upp miljön bakom bilen.

Man har låtit utveckla en skärm med utvisningsförhållandet 4:1. På bakrutan sitter en kamera med upplösningen 1,3 megapixlar. Alltför bred vidvinkel har inte kunnat väljas för att göra det möjligt att presentera motivet skarpt och tydligt på skärmen.

Enligt Nissan ska kameran ge klara bilder i alla typer av ljussituationer, från snö och mörker till situationer där solen står lågt över horisonten.

Med det nya backspegelsystemet ser Nissan möjligheten att använda nya designmöjligheter på bilarnas bakpartier när en stor bakruta inte längre är nödvändig för bakåtsikten.

Tekniken ska testas i Nissans tävlingsbilar den här säsongen, och som tillvalsutrustning hos återförsäljare under året. Lansering på den globala marknaden ska ske 2015.

Håkan Abrahamson

Mer om: Nissan Backkamera

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt