Lätt Volvoteknik testas för Superjumbon

2009-12-30 14:24  
GP7000 till superjumbon A380

Volvo Aero har levererat det första exemplaret av turbinkomponenter som minskar vikten på motorer till superjumbon A380.

Volvo Aero fick för två år sedan uppdraget att minska vikten på en komponent som kallas Tec, Turbine exhaust case, på jetmotorn GP7000.

Den motorn har utvecklats av företaget Engine Alliance, där bl a General Electric och Pratt & Whitney ingår. Det var de senare bolaget som lade ordern hos Volvo Aero.

Nu har den första lösningen levererats för tester mos MTU i Tyskland. Ytterligare en testversion av komponenten ska i januari levereras till Pratt & Whitneys anläggningar i East Hartford i USA.

GP7000 är ett av de motoralternativ som kunder till Airbus A380 kan välja på. Den andra motortypen är Trent 900 från Rolls Royce. Även till den motorn levererar Volvo Aero komponenter.

Håkan Abrahamson

Mer om: A380 Superjumbon

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt