Lastfartyg på drift utanför Norge – bogseras till land

2021-04-08 07:48  
Det nederländska lastfartyget Eemslift Hendrika som hamnade i sjönöd utanför Norge i måndags bogseras till land av det norska sjöfartsverket. Foto: KV Bergen/Kystvakten via NTB/TT

Det norska sjöfartsverket har under natten bogserat det nederländska lastfartyget Eemslift Hendrika, som riskerade att driva mot land och gå på grund i Nordsjön.

I en räddningsaktion firade man sent på onsdagskvällen ned bärgningspersonal på skeppet för att fästa släplinor och under natten har fartyget bogserats mot Breisundet utanför Ålesund, utan några dramatiska incidenter.

På torsdagsmorgonen befann det sig runt åtta nautiska mil, motsvarande cirka 15 kilometer, från ön Runde utanför Ålesund.

– Det går väldigt sakta, i 2 till 2,5 knop, så det kommer att ta tid innan det är framme, men det ser väldigt bra ut. Det går rätt väg och efter plan, säger polisens insatsledare Per Algrøy, till Bergens Tidende strax före klockan halv sex.

Fartyget fraktar runt 350 ton olja och 50 ton diesel. Det fick i måndags kraftig slagsida och de tolv besättningsmännen ombord evakuerades omgående. I två dygn drev sedan skeppet fritt ute tills havs och hotade att gå på grund vid en halvö på Vestlandet.

Mer om: Fartygsolycka

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt