Låset som biltjuven inte knäcker

2010-02-05 13:55  
Svårknäckt kod

Låskoder som är så komplicerade att biltjuven ger upp finns som prototyp. Och problemen med sådana lås är lösta.

De fjärrstyrda billåsen har den nackdelen att krypteringen inte är tillräckligt stark för att hindra en biltjuv från att tanka hem signalen när någon låser upp sin bil, knäcka koden och skapa sig en "dublettnyckel" till bilen.

Koden knäcktes för några år sedan, och biltillverkare tar fram nya algoritmer för att göra nyckelkoderna effektivare. Svagheten är att algoritmerna är symmetriska, koden finns i såväl nyckeln som i bilen.

Dessutom finns samma kodade information i mängder av bilar från produktionslinan. Så snart koden har knäckts är många bilar i riskzonen.

Forskare vid Fraunhoferinstitutet för säker informationsteknik, SIT; har utvecklat en asymmetrisk algoritm för en fjärrstyrd nyckel. Nackdelen med en sådan lösning är den stora beräkningskraft som behövs för att läsa koden. Med en sådan teknik skulle batteriet i bilnyckeln ha tagit slut på kort tid.

Men forskarna har tagit fram en kryptokrets som ska spara energi och ett protokoll för att beräkningarna ska kunna minimeras. Batteriet i nyckeln ska kunna hålla lika länge som batteriet i dagens fjärrstyrda lås.

Låset kommer att presenteras på utställningen Embedded World trade show i Nürnberg i början av mars.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt