Laser nytt vapen mot sjöpirater

2011-01-13 13:57  
Lasern bländar piraterna. (Ill: BAE Systems)

Bländade pirater kan inte sikta med sina vapen. Brittiska BAE Systems tar till starka laserstrålar för att skydda civila fartyg.

Piratattacker mot handelsfartyg blir allt vanligare, och rederierna söker nya sätt att skydda sig. Att förse besättningarna med vapen lockar inte, eftersom det ökar risken för att personalen skadas eller dödas.

Den brittiska försvarskoncernen BAE Systems har demonstrerat en ny teknik som avskräcker och distraherar angriparna med hjälp av laser. Laserstrålen är tillräckligt stark för att piraterna ska få en varningssignal om att de är upptäckta redan när de befinner sig mer än två kilometer bort.

Om de ändå väljer att närma sig så blir de så bländade att de har svårt att sikta med sina vapen. Bländningen kan bli ännu värre om laserljuset hela tiden förändras. BAE systems liknar effekten vid att försöka skjuta på ett stridsflygplan som angriper med solen i ryggen.

Laserns styrka framgår inte mer än att det rör sig om ”relativt låga effektnivåer”. Sjöpiraterna riskerar inga bestående ögonskador, enligt BAE.

Än så länge rör det sig om en prototyp som har testats i Storbritannien både på dagen och natten och vid olika väderlek. Innan laserskyddet kan installeras på handelsfartyg så krävs en del anpassningar.

Tekniken ska exempelvis integreras så att fartygets radar och sensorsystem bidrar till att styra strålens riktning och effekt. Det krävs även säkerhetsfunktioner som hindrar pirater som lyckats borda fartyget från att använda lasern.

Förra året rapporterades 430 attacker mot handelsfartyg över hela världen, en ökning jämfört med 406 angrepp 2009. Majoriteten skedde utanför Somalias kust.

Enligt Internationella handelskammarens, ICC:s, statistik så har 15 attacker inträffat hittills i år. För närvarande hålls 30 fartyg med sammanlagt 680 personer av somaliska pirater.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt