Laser kartlägger havsbottens rikedomar

2016-04-25 15:19  

Autonoma undervattensfarkoster som med laser kartlägger eftersökta råvaror tusentals meter under havsytan ska förenkla råvarujakten.

Med teknik lånad från rymdexpeditioner till planeten Mars ska en grupp europeiska forskare ta fram autonoma farkoster som med Libs, laserinducerad plasmaspektroskopi, ska kartlägga var på havsbotten de stora ansamlingarna av råvaror, exempelvis noduler, finns.

Laserutvecklare vid tyska LZH, Laserzentrum Hannover, använder sig av kunskaper från Exomars-projektet för att utveckla systemet.

För rymdprojektet var det viktigt att få fram ett litet och lätt lasersystem för analyser på Mars. Vikten är inte någon avgörande fråga för djuphavsanalyser, men däremot ska systemet vara kompakt och robust.

Hela projektet kallas just robust, en förkortning av robotic subsea exploration technologies, samordnas av brittiska The Welding Institute TWI.

2020 är det meningen att en autonom farkost med Libs ska vara klar att börja kartläggningen av oceanernas bottnar.

På årets industrimässa i Hannover visar LZH dessutom upp den senaste forskningen när det gäller laserskärningsteknik på stora djup.

Håkan Abrahamson

Mer om: Råvaror

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt