Laser gör strålkastaren intelligent

2012-08-09 14:45  
BMW utvecklar laserstrålkastare för försäljning om några år. Foto: BMW

Bilstrålkastare som bländar av partiellt där ljuset stör, men lyser upp runt omkring, kan snart bli verklighet.

En forskargrupp vid universitetet i Hannover under ledning av professor Roland Lachmayer arbetar med två parallella projekt för att lysa upp mörka vägbanor med laserljus i stället för halogenlampor.

Meningen är att ta fram lampor som fördelar ljuset på ett mer intelligent sätt än dagens lampor. Exempelvis kan ljuskällan kopplas ihop med ett bildanalyssystem så att ljuset bländar av partiellt när en människa upptäcks, men fortsätter lysa med full intensitet runt omkring föremålet.

Genom programmering är det tänkt att ljuset känner igen särskilt utsatta vägavsnitt, exempelvis kurvrik väg eller vid viltstråk, och lyser upp vägen på optimalt sätt.

I det ena projektet arbetar forskarna med en biltillverkare för att ta fram optimal ljusspridning. Ännu görs bara statiska prov med personer i en stillastående bil där skyltar och uppstoppade djur flyttas omkring i mörkret. Nästa år ska ljuset testas i en rullande bil.

I det andra projektet studerar forskarna hur ljuskällan i bilen ska utformas och hur man ur det monokroma ljuset ska få fram vitt ljus. Man studerar dels att blanda laserdioder med olika färg för att få fram önskad färg, eller att få fram rätt ljus genom att belysa ett fosforskikt.

Dessutom studerar forskarna hur laserljus kan användas utan att ljuskällan utgör någon fara för människor, samt hur dioderna ska klara den svåra miljö en bil erbjuder med skakningar och temperaturväxlingar. De bör dessutom få samma livslängd som bilen.

Här kommer arbetet att utvidgas till samarbeten med industrirepresentanter.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt