Läsarna: Så ska fartdårar stoppas

2015-07-31 12:22  
Bilisten kör för fort och dunsar snart i en stålkant. Bilden är från Uppsala. Foto: Edeva

LÄSARKOMMENTARER. Bläckståleskrivare, gps-styrning och slukhål. Ny Tekniks läsare bjuder på innovativa idéer till nya farthinder.

Linköping installerar farthinder som gör vägbanan slät för laglydiga, medan fartsyndarna kör ner i en lucka. Det berättade Ny Teknik om i går.

Artikeln engagerade läsarna, och hittills har 76 läsarkommentarer kommit in. Många har egna kreativa förslag på tekniklösningar som stoppar fortkörare.

Signaturen Emil undrar om en megastor bläckstråleskrivare bredvid övergångsstället kan vara en bättre lösning: "När någon bildåre kör för fort aktiveras skrivaren och sprutar ut ett orangefärgat bläck med texten FARTDÅRE på bilens ena sida. Även om färgen är vattenlöslig så borde det bli mycket effektfullt." skriver han.

Signaturen Ingenjör slår i stället ett slag för elektroniska farthinder och skriver "Förse bilar med gps och koppla bilarnas bränslepump till en strömbrytare som bryter strömmen när gps:ens angivna hastighet visas i röd färg (otillåtet hög hastighet) i stället för svart färg."

Även signaturen Zeke vill dra nytta av gps:en och föreslår "Gps i alla bilar som styr hastighetens maximala värde som funktion av gps-kordinat. Det går med andra ord inte att köra för fort."

Några kommentatorer hämtar inspiration i andra länder. "Såg en enkel lösning i Spanien som fungerade väldigt väl. En radar kopplad till ett trafikljus. Det blev helt enkelt rött om man körde för fort." skriver signaturen Ola.

Signaturen Frågande berättar "Ett liknande system som fäller upp stopplåtar vid tankning nyttjas sedan flera år tillbaks i bland annat England. Man kan undra vad som hindrar mackarna i Sverige att nyttja detta system för att komma tillrätta med alla tjuvtankningar."

Signaturen Gunnar drar paralleller till ett aktuellt slukhål och skriver "Något liknade fanns på E4:an utanför Norrköping för några dagar sedan. Det gjorde väldig nytta för farten minskade radikalt."

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt