Larmet: Risk för brand när elbilen laddas

2015-06-02 09:14  

Danska Sikkerhedsstyrelsen varnar för brand och elstötar när elbilen laddas med laddkabel i stickkontakten.

De flesta elbilar levereras med en laddkabel som kan stoppas i vanliga 230 V-kontakter. Nu varnar danska Sikkerhedsstyrelsen för att det finns risk för både brand och elstöt om man använder dem för att ladda elbilen. Det rapporterar den danska tidningen GO, som citeras i flera danska tidningar.

- Vi rekommenderar att du inte använder den för att ladda en elbil eftersom elinstallationen inte är avsedd för långvarig hög belastning. Det ger en risk för överhettning. I stället bör man montera en laddbox, säger Mette Cramon på Sikkerhedsstyrelsen till GO.

Elsystem i danska hem är dimensionerade för att ha maxlast i högst tre timmar. Att ladda tills elbilsbatteriet är fullt tar längre tid än så med en laddkabel. Risken är större i hus med äldre elsystem och äldre  jordfelsbrytare.

I Danmark kallas laddkabeln för mormor-kabel, eftersom den gör det möjligt att ladda elbilen på besök hos mormor som förmodligen inte har en laddbox. Men enligt den danska elbilsoperatören Clever använder mer än hälften av alla privatpersoner laddkabeln även hemma.Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Charlotta von Schultz

Mer om: Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt