Lång väntan på Saab-besked

2010-01-25 15:18  
- Det är inte klart ännu, sade näringsminister Maud Olofsson på måndagseftermiddagen. Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX

Ännu har ingen officiell bekräftelse kommit om att Saabaffären skulle vara klar. GM-chefen har presskonferens halv sex i kväll, liksom näringsminister Maud Olofsson. Men vad som kommer att sägas är oklart.

Förhandlingar mellan holländska Spyker Cars och amerikanska General Motors har hållits i Stockholm i helgen och även under måndagen. Den svenska regeringen har hållits underrättad.

Vid lunchtid kom SVT Rapport med uppgiften att förhandlingarna mellan GM och Spyker var klara, att svenska regeringen sagt ja till kreditgarantier och att lånet från Europeiska investeringsbanken därmed i praktiken skulle vara klart.

Men ingen av parterna har bekräftat Rapports uppgifter.

- Vi hoppas att förhandlingarna snart når ett slut och att det blir en överenskommelse, men det är inte klart ännu, sade näringsminister Maud Olofsson till pressen på måndagseftermiddagen.

Spyker Cars gick på eftermiddagen ut med ett pressmeddelande och bekräftade att förhandlingar pågår men att de inte är avslutade och att utfallet fortfarande är osäkert.

Så här lyder budskapet från Spyker:

"Spyker confirms that talks areongoing, the outcome of which is still uncertain. As SAAB is currently inliquidation talks must end soon."

Läs pressmeddelandet från Spyker här.

Från GM:s sida har det bara kalltats till presskonferens om "GM:s affärer framöver".

Så här lyder budskapet från GM:

"General Motors Chairman and CEO Ed Whitacre will host a press conference on Monday, January 25, to provide updates on GM business activities."

Här finns länk till webbutsändningen.

Regeringen har ett extrainsatt möte på måndagseftermiddagen där man kommer att ta beslutet om att gå i borgen för Saabs EIB-lån på 400 miljoner euro.

- Det finns ett utkast till låneavtal på EU-kommissionens bord. Det kan handla om en eller två veckor efter att affären är i hamn till dess att lånet kan beviljas, säger Johny Kjellström, kansliråd på näringsdepartementet till Trollhättetidningen TTEla.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt