Lång väntan på Lulas besked om Gripen

2009-12-08 09:14  

Brasiliens köp av nya stridsflygplan har blivit en riktig nagelbitare för Saabchefen Åke Svensson. Veckorna går och nu talas det om att president Lula da Silva ger besked först efter jul.

Först hade den brasilianska pressen uppgifter om att det brasilianska flygvapnet FAB, som håller i upphandlingen, skulle presentera sin rapport och sitt val den näst sista veckan i november.

Men så blev det inte. Nästa spekulation var sista veckan i november. Men också den blev resultatlös. Då blev första veckan i december ny hållpunkt.

Men också den ser ut att bli händelselös och nu talar brasilianska medier om att ett besked kanske inte kommer förrän efter jul.

Hos Saab är förväntningarna högt ställda eftersom man anar att utvärderingen av de tre offerterna – Gripen NG från Saab, Rafale från Dassault och Super Hornet från Boeing – blir till Gripens fördel.

Den brasilianska flygvapentidningen Revista Forca Aerea har i senaste numret en analys av de tre stridsflygplanen och de tre offerterna och i den analysen kommer Gripen NG BR, där NG står för Next Generation och BR för Brazil, bäst ut.

Saab erbjuder både bättre priser och mer omfattande samarbete med ett konkret partnerskap i utvecklingen och försäljningen av Gripen NG.Läs analysen på engelska här.

Kommer själva utvärderingen att publiceras eller blir det bara ett beslut som pekar ut vinnaren?

- Troligen blir inte utvärdering offentlig utan beskedet om vem som vinner upphandlingen kommer att meddelas av presidenten, säger Anne Lewis-Olsson, informationsansvarig för Saabs affär i Brasilien, till Ny Teknik.

Vad händer med det brasilianska samarbetet om Saab inte tar hem affären?

- Saab är inte ute efter en kund utan en partner. Om Brasilien inte väljer Gripen NG kommer vi att se oss om efter en ny partner.

Är Gripen NG-projektet dött om det inte blir en Brasilienaffär?

- Det är naturligtvis en förlust om Brasilien inte väljer Gripen NG, men utvecklingsprogrammet fortsätter då utan Brasilien. Dels har Sverige bundit sig till Gripen, dels är Gripen NG med i upphandlingen hos Indien, Danmark och Nederländerna, säger Anne Lewis-Olsson.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt