Lamera - riskkapitalets bästa val på Energitinget

2010-03-16 16:30  

Det blev materialföretaget Lamera i Göteborg som vann riskkapitaljuryns gillande på Energitingets Investerarforum i Älvsjö på tisdagseftermiddagen.

Lamera tävlade med åtta andra enterprenörsdrivna företag om juryns gunst – och den prestigefyllda Investerarforumtrofén.

Kampen var hård mellan Airec, Cortus, Hyheat, Lamera, Megnetic Components Sweden, Minesto, Noda Intelligent Systems, Powercell och Sol Voltaics.

Men en enhällig jury valde att tro på Lameras möjligheter till kommersiell framgång.

Ihålig plåt halverar vikten
Lamera har sitt ursprung inom Chalmers och Volvo och har finansiellt stöd av Midroc New Technology och Volvo Technology Transfer.

Uppfinningen, Hybrix, är ett lätt, starkt och tunt sandwichmaterial i metall med luft och fibrer mellan plåtarna.

- Plåten är bara 1-2 millimeter tjock. Den ser ut som en vanlig tunnplåt och uppför sig som en sådan – men den väger bara hälften så mycket, säger Lameras vd Anders Axelsson till Ny Teknik efter att juryns röster räknats.

Flygindustri och bilindustri
Lamera har ännu ingen serieproduktion igång utan kunderna hittills har beställt prototyper från den lilla anläggning i Tibro där Lamera tillverkar sina prototyper.

- Flygindustrin har varit mest intresserad hittills eftersom vi halverar vikten på flygplanens inredning - serveringsvagnar och säten - med vår sandwichplåt. Men nu har vi hittat en formel för att halvera våra egna tillverkningskostnader och då kan vi också få in en fot i bilindustrin, säger Anders Axelsson.

Femte vinnaren
Det är femte året i rad som Energimyndigheten arrangerar den här ”tävlingen” där ett antal nystartade företag inom energi- och miljöteknik presenterar sina produkter och affärsidéer för en jury som består av en mix av riskkapitalbolag och privata affärsänglar.

Årets jury bestod avErik Olsson, Energimyndigheten,Jane Walerud,affärsängel,Christian Ehrenborg,Ikea Greentech,Åsa Knutsson, Industrifonden,Uno Alfredén, affärsängel ochPatrick von Schenke, tidigare riskkapitalist, nu headhunter.

De tidigare årens vinnare av Investerarforumtrofén är Applied Nano Surface, Mantex, Midsummer och Xavitec. Och juryn valde inte fel. Det har gått bra för alla hittills.

Visade snålbilen Smite
I Energimyndighetens monter visade också de fjorton nystartade cleantechbolag som stöttas av Energimyndigheten med förmånliga villkorslån.

I bokstavsordning: Absolicon, Airec, Airglass, Bruuns Innovation, Cleanergy, Eco Spark, El-forest, Fibre Tornado, Flexiwaggon, Kyab, Mantex, Powercell, Sensic och Vehiconomics.

Vehiconomics är företaget bakom snålbilskonceptet Smite.

Vehiconomics har fått ett villkorslån på närmare 1 miljon kronor för att ta fram två prototyper – en bensindriven och en eldriven Smite – lagom till Energitinget.

Och där stod de till allas beskådande i montern.

Läs mer om Energimyndighetens "portföljbolag" här.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt