Lamborghinis första hybrid någonsin presenterad

2019-09-11 08:38  

Inte ens Lamborghinis mullrande skapelser kan undgå elektrifiering. Sian är tillverkarens första hybridbil någonsin. Nu har den debuterat.

Kombinera en 6,5-liters V12-motor på 774 hästkrafter med en 34-hästars elmotor och du får Sian, VW-ägda Lamborghinis starkaste supersportbil hittills. Under Frankfurtsalongen begick den premiär.

Elmotorn jobbar med 48 volt och är drivlinan är alltså en så kallad mildhybrid, men klarar ändå av att driva bilen utan förbränningsmotorn igång vid exempelvis backning.

Superkondensatorer i stället för batteri

Energin lagras inte i litiumjonbatterier utan i superkondensatorer, vilket enligt Lamborghini innebär en kraftfullare men lättare lösning. Vid bromsning återförs energi till kondensatorerna som används till att boosta accelerationen upp till 130 km/h. 0-100 avklaras dock på samma tid som modellen med enbart samma förbränningsmotor som i Sian: 2,8 sekunder, enligt Motor1.

Sian ska byggas i enbart 63 exemplar och samtliga är redan sålda. Priset är inte känt men brittiska Car gissar på 400 000 dollar.

Johan Kristensson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt