Fordon

Laddstolpar kan bli big business

Laddstolpar i gallerian är redan ett affärskoncept i projektet Shopping Circle i Gävle-Sandviken.
Tyska företaget Mennekes gör ett försök att lansera en "europeiska" stanadard för snabbare laddning och avancerad kommunikation mellan bil och laddstolpe.
Det japanska företaget Yazaki har en annan modell för motsvarande funktioner. Både Yazaki och Menneken väntas få sina kontakter IEC-godkända.
Dagens kontakter är antingen vanligt hushållskontakt en-fas, blå industrikontakt en-fas och röd industrikontakt tre-fas. Klicka för hela bilden.

Nästa år kommer elbilarna till Sverige på allvar. Då kan det finnas pengar att tjäna på att hyra ut laddstolpar. Men läs den här broschyren innan du sätter igång att bygga.

Publicerad

Det är elbranschens organisation Svensk Energi som tagit fram en 40-sidig vägledning för den som vill sätta upp laddstationer för elbilar, laddhybrider och elcyklar. (Ladda ned broschyren här)

- Den är tänkt att vara ett verktyg som ger konkreta svar och tips för den som vill sätta upp laddstationer säger Henrik Wingfors, elfordonsansvarig på Svensk Energi i ett pressmeddelande på tisdagen.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här