Kvinnornas favoritbil

2016-06-01 11:58  
Mazda CX5 är exempel på en biltyp som attraherar kvinnliga kunder. Foto: Mazda

Små stadsjeepar, SUV, har seglat upp som favoriter när kvinnor köper bil visar en amerikansk undersökning.

Mellan åren 2010 och 2015 ökade försäljningen av små stadsjeepar till kvinnliga köpare med 34 procent. Försäljningen av samma biltyp till män ökade samma period endast med 22 procent, enligt undersökningsföretaget MaritzCX, rapporterar nyhetstjänsten Bloomberg.

När det gäller försäljningen av premiummodeller av denna biltyp till kvinnor var ökningen 177 procent. Av dessa kvinnor var 40 procent singlar.

James Mulcrone vid MaritzCX kommenterar att det helt klart finns en grupp ensamstående, yrkesarbetande kvinnor med bra lön som fattar egna beslut vid bilköpet. Bra utbildning och hög lön, samtidigt som beslutet att bilda familj skjuts på framtiden har gett bilbranschen en ny kundkategori jämfört med den tidigare mansdominerade gruppen bilköpare.

- Mer än två tredjedelar av de kvinnliga bilköparna 2015 säger att de fattar helt egna beslut kring bilköpet, säger Mulcrone. Stadsjeepar är attraktiva för dem, med gott om bagageutrymme och allt bättre bränsleekonomi.

Viktigt för återförsäljarna är då att anställa fler kvinnliga bilförsäljare för att möta detta intresse. Omkring 60 procent av de kvinnor som går ut från en bilhandel utan att ha köpt bil kommer aldrig tillbaka.

- Om en kvinnlig kund känner sig väl behandlad av försäljaren blir hon dessutom en trogen kund, säger Celeste Briggs vid GMs återförsäljarnätverk för kvinnor.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt