Kvarts miljon vill köpa nya Tesla

2016-04-04 11:29  
Teslas nya modell visas upp. Foto: TT / Justin Prichard

Drygt en kvarts miljon har lagt order på Teslas nya Model 3. Nu gäller det för företaget att få ordning på produktionen för att klara de utlovade leveranserna.

I slutet av förra veckan lanserade den amerikanska elbilstillverkaren Tesla den första av företagets elbilar med ett lägre pris, som fortfarande erbjuder hygglig prestanda när det gäller räckvidd. Reaktionerna från kunderna har inte låtit vänta på sig.

Model 3 kommer inte att börja säljas förrän tidigast nästa år, men redan i lördags hade den förbokats i 273 000 exemplar. Martin Sköld som är fordonsanalytiker på Handelshögskolan i Stockholm kan inte påminna sig att han sett ett liknande intresse för någon annan bil.

– Tesla är inte nödvändigtvis i bilbranschen. Man kan jämföra intresset med när Apple släpper en ny telefon, det betyder att du får en annan typ av beteende med kunder som köar utanför butiker. Det skapar en hajp som de är ensamma om, säger han.

Den som vill förhandsboka en Tesla i Sverige måste hosta upp 10 000 kronor i en depositionsavgift. Depositionen varierar något mellan olika länder, men baserat på den amerikanska depositionen har Elon Musk bara över helgen dragit in drygt två miljarder kronor på en bil som fortfarande inte tillverkas.

– Det är en fantastisk sits han sitter i när kunderna är med och finansierar utvecklingen av bilen. Tesla slipper låna så mycket pengar som de annars hade behövt, säger Martin Sköld.

Förra året producerade Tesla drygt 50 000 bilar. I år räknar företaget med att bygga 90 000 bilar. Att öka produktionen för att klara efterfrågan på den nya modellen kommer att bli en utmaning för företaget, men Martin Sköld bedömer att det stora intresset kommer att hjälpa företaget att skapa förutsättningar för att snabbt få upp volymerna.

– Det tryggar att det finns ett kassaflöde både nu och på lite sikt. Men det är mycket pengar som behöver komma in för att klara av de nya volymerna, säger Martin Sköld.

Redan för tidigare modeller har Tesla haft problem att leverera i tid, något som också Elon Musk skojade om under presentationen av Model 3. Martin Sköld tror att de som förbokat en Tesla Model 3 kommer att ganska stort tålamod med förseningar, mycket tack vare just Elon Musks person.

– Han kommer undan med det, det hade ingen annan företagsledare i bilbranschen gjort, säger Martin Sköld.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Jonas Ryberg

Mer om: Tesla Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt